Sluta lek med människors liv...

Läste nyss en artikel i SvD om en man i Solna som är hemlös och som Solna kommun trots påtryckningar från omgivning inte hjälper till ett värdigare liv och rehabilitering.

Nu kan ju åsikter gå isär huruvida människor som är hemlösa har valt sitt liv själva, att dom självmant satt sig utanför samhällets skyddsnät och vägrat ta emot eventuella hjälpinsatser.

Dom personerna finns det vet jag med, kanske är det inte från början så att dom valt livet dom hamnat i, många har stora personliga livskriser och tragiska händelser som gjort att dom hamnat i en situation utanför, att dom sedan "valt" att stanna där kan kanske vara av ren stolthet, rädsla, eller annat.

Men denna mannen i Solna utan att artikeln berättar mycket om hans personliga bakgrund så finner man att Solna kommun och handläggare där borde ta sig samman och bemöda sig med att lyfta sina arslen från sina skrivbordsstolar och gå ut och möta världen!!

Denna man har bland annat ansökt om att få LSS,  han har en neurologisk sjukdom som ständigt försämrar hans förmåga att ta hand om sig själv,´finns det här en  liten paragraf som säger att han inte tillhör personkretsen... eller?
Hmm... jag skulle tro att han borde kunna tillhöra någon av kretsarna, kanske personkrets 2 med förvärvade hjärnskador så ja han borde ha rätt till LSS!!

Men inte får han det, inte får han en förvaltare inte får han någon hjälp alls...
Så här säger lagen om LSS

VEM GÄLLER LAGEN FÖR?


De personer som har rätt till stöd och service enligt LSS är indelade i tre personkretsar:


 Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd


 Personkrets 2: Personer med bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder, förorsakad av yttre våld eller sjukdom


 Personkrets 3: Människor med varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som inte beror på normalt åldrande och som leder till betydande svårigheter i det dagliga livet.


Lss ansöker man om själv, annars den som är vårdnadhavare eller förvaltare om man har fått det... och det har den här mannen inte heller fått...

Hur länge tänker dom blunda och skjuta ärendet framför sig och till höger och vänster... hur kan dom??

Läs artikeln, och nästa gång du ser en hemlös kanske du ser på den med andra ögon... kanske sitter det där en man eller kvinna som kämpar för sitt liv.. när samhället faktiskt har svikit... gång på gång.


Lästips Vad är skönhet  ... En helt  vanlig tonårstjej berättar i ett inlägg om sitt möte med en uteliggare... jag blev rörd!
Läs det, om flera tänkte som hon skulle nog samhället vara lite mindre kantigt...
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0