Socker, nutidsmänniskans dilemma....

Läste på SvD ang. ärftliga anlag...

Socker har en gång i tiden varit en dyrbar råvara som användes vid byteshandel, idag finns skiten i allt man stoppar i sig, snudd som utfyllnad!!

Socker-gen eller inte, om det idag finns en gen som orsakar ett större sug efter socker så är nog den genen skapad av dåliga nedärvda matvanor... Socker är beroendeframkallande och våran snabbmatskultur har inte direkt hjälpt till att avstyra sockerbomberna i våra liv.
På t.ex. Mc Donalds har man extra mycket socker i hamburgerbröden... detta för att bröden snabbare ska få färg när dom läggs på stekborden... (sockret karamelliseras och blir brunt) vansinne? Ja!!

Förr i tiden när våra mormödrar stod vid spisen så var en nypa socker något man slängde ner för att förhöja smaken på vissa maträtter, idag ingår sockret som en ingrediens i nästan allt... Ett visst mått av socker i kosten har man ju alltid hört är bra för hjärnan, men man får inte glömma bort att våra kroppar omvandlar bra föda till vad vi själva vill ha och behöver....

Titta på innehållsförteckningen nästa gång innan ni stoppar varan i kundkorgen och ni kommer bli förvånade över hur många saker av dagens livsmedel som innehåller tillsatt socker!!

Barn älskar som bekant smaken av sött, , jag är inte säker på att socker i sig är jätteskadligt för barn... dom har kanske ett större behov av socker för att styra sitt energirflöde under uppväxten.
Men det finns ju gränser!! Vissa barn äter godis var och varannan dag + läsk, många barns  frukostar består av kalaspuffar, Frosties och andra sötsliskiga flingor som slinker ner med sötad youghurt...  så frågan är om genen som det talas om är medfödd, skapad eller nedärvd av våra förfäder som stod med nypan socker för att höja smaken på maten en gång i tiden long time ago....

Jag är övertygad om att man kan bryta vanor... med eller utan anlag och gener....
Socker i kaffet? Nej tack... !

Andra bloggar om: , , , ,


BloggRegistret.se

Kommentarer
Postat av: EsKa

Väldigt bra skrivet, kul att du verkar ha fått tillbaka lite av din blogginspiration. ;-)

2007-08-23 @ 19:25:09
URL: http://eska.blogg.se/
Postat av: Borthy

Bra! Har saknat dig! Själv så mår jag verkligen inte bra av snabba kolhydrater! Min kropp behöver kött, rödvin och gröt!

2007-08-23 @ 20:42:48
URL: http://borthy.blogg.se
Postat av: Henrik Randerius

Komosom: gen 16 som styr sockrets omvandling till fett i kroppen i bör inte behandlas med nya på artificiellt sätt ytvecklade läkemedel. Ty dessa medför alltid farliga, ohälsosamma biverkningar. Man skall rikta sig in på den naturliga och billigaste sättet och det mest hälsosamma sätt nämligen att sätta låga gränsvärden på både socker och fett (2-3% på fett) i produktionslinjen för matproduktion.

2007-08-24 @ 09:56:25
URL: http://www.henrikranderius.com
Postat av: Jag själv...

Så klart ska man ha låga gränsvärden på sådant som är skadligt i maten, men socker är ju även bevisligen beroendeframkallande, kan ju inte endast bero på den genen som omvandlar socker till fett i kroppen... måste ju vara något annat som den stimulerar i somligas hjärnor, likväl som en del blir torsk på droger efteratt ha prövat en gång medans andra inte alls blir tilltalade av den effekten drogen ger... det är bra att det forskas, men helt rätt så måste sunt förnuft styra det vi stoppar i oss.. =)

2007-08-24 @ 23:47:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0